Όταν ρωτήθηκε για το αν το ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζε τη διάταξη που είχε απορρίψει ο Γιώργος Παπανδρέου σε σχέση με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν σαφής και απάντησε ναι εφόσον υπάρχει συμφωνία για τον εκπαιδευτικό χάρτη
Στην συζήτηση πια μπαίνει και η αναθεώρηση του Συντάγματος το όχι και τόσο μακρινό 2025. Αυτό διότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον επανεκλεγεί, βρει στηρίγματα για να χαρακτηρίσει ως αναθεωρητέα άρθρα με 180 ψήφους, τότε η δουλειά της αναθεωρητικής Βουλής θα γίνει ευκολότερη καθώς η τροποποιήσεις θα περνάνε με απλή πλειοψηφία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής ο Νίκος Ανδρουλάκης εξηγεί με ποιους όρους το κόμμα του θα έλεγε ΝΑΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ως θέση του κόμματος ότι δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση ενός ιδιωτικού Πανεπιστημίου. Μιλάει για κριτήρια που πρέπει να τεθούν σε έναν ενιαίο πανεπιστημιακό χάρτη δημόσιο και ιδιωτικό τα οποία χαρακτηρίζει “υψηλά”.
Όταν ρωτήθηκε για το αν το ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζε τη διάταξη που είχε απορρίψει ο Γιώργος Παπανδρέου σε σχέση με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν σαφής και απάντησε ναι εφόσον υπάρχει συμφωνία για τον εκπαιδευτικό χάρτη.
Να θυμίσουμε ότι από το 2006 το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν «διχασμένο» στην προοπτική της αναθεώρησης του άρθρου 16, δεν θέλησε να δώσει λευκή επιταγή με τις 180 ψήφους για την αναθεώρηση του, υπό το βάρος και του τεράστιου φοιτητικού κινήματος υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων.
Πολλά από τα στελέχη που στήριζαν την αναθεώρηση μάλιστα βρίσκονται εκ νέου στο πολιτικό προσκήνιο είτε ως επανακάμψαντες στη Βουλή είτε ως αστέρες πια της Μητσοτακικής πτέρυγας στης Νέας Δημοκρατίας.
Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης ονομάζει την προγραμματική συμφωνία με την νεοφιλελεύθερη δεξιά ως «αντίπαλο δέος» θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά και όσους πολίτες παραμυθιάζει ότι δήθεν διαχωρίζεται προγραμματικά.